אירוע השקת מס' 2 של כתב-העת 'המסדרון'
הגיליון החדש של המסדרון מציב קולאז' רחב של משוררים ידועים לצד משוררים חדשים ומוכשרים. ניכר כי בן־חיים הקפיד להביא קשת רחבה של יוצרים משכבות גיל שונות, ובעיקר נתן במה לפנים חדשות.
ערב השקת גיליון מס' 2 של כתב-העת המסדרון שהתקיים בבית אריאלה בתל-אביב (26/10/2015) נפתח במצגת החושפת את עמודי כתב- העת לצלילי היצירה קרמינה בורנה של המלחין קרל אורף.
לאחר דברי הפתיחה הזמין בן־חיים את יו"ר אגודת הסופרים מר הרצל חקק לשאת דברים. הסרטון חשף את המוטו בשער גיליון מס' 2 בו רואים מטוס קרב כשבחרטומו ענף של עץ הזית, המסר של אפרת מציב את עמדותיו בכל המתרחש במזרח התיכון. ראיון אישי עם האמן פותח את הגיליון.לסקירה על אירוע ההשקה באתר 'חדרים-פרוזה ושירה עברית חופשית' לחצו כאן.
לאחר מכן ביצעה הזמרת חני דינור בקולה הנפלא את שירו של רוני סומק 'שיר לילדה שנולדה' אותו הלחינה וביצעה מתוך אלבום 'משוררים בדואט' בפסטיבל ישראל 2014 האלבום כלל עשרה שירי משוררים שחני דינור הלחינה כשכל שיר בוצע עם כלי נגינה אחר.
המשוררת יערה בן־דוד הייתה נושאת הדברים הבאה וציינה בדבריה: "כתבי עת חדשים ואסופות של טקסטים ספרותיים כמעט ואינם רואים או במצב המו"לות העכשווי ואם הם רואים אור לרובם יש פתיל חיים קצר עקב קשיים שונים בעיקר קשיי תקצוב. על רקע זה ולאור ריבוי הכותבים המחפשים אפיקי פרסום ליצירתם בשיר ובפרוזה, בין היתר גם בגלל מיעוטם של כתבי העת הקבועים והמקום המצומצם המוקצה לספרות בעיתונות היומית. על רקע כל זה, יש מקום לחגוג ולברך על הופעת הגיליון השני של המסדרון. מתוך הכרותי עם יאיר בחודשים האחרונים התרשמתי מההבנה, מהקשב הרגיש ומהפתיחות שלו למתהווה בארץ בשדה הספרות והאמנות. והעיקר מאהבת הספרות והשירה שבוערת בעצמותיו. העריכה הגרפית המרשימה של המסדרון 2, הצבעוניות, העימוד, והעיצוב של עמודי השיר עם גודל הגופן המשתנה, בשונה ממה שמוכר לנו מכתבי עת אחרים".
בשלב זה של הערב החל סבב הקוראים הראשון שהוזמנו זה אחר זה לבמה לקרוא משיריהם. המשורר הצעיר אופיר משרקי היה הראשון שעלה וקרא שני שירים חדשים מתוך ספרו הבא שיצא לאור בחודשים הקרובים. בפתח דבריו אמר "תודה יאיר יצא כתב עת טוב ונעים ואני חושב שהרבה אנשים במפגש האישי מתפספסים או נהיים פחות גדולים ודווקא איתך זה גדל, אתה מאד אנושי וזה יקר". המשורר הבא שעלה היה טובי סופר שקרא את שירו "הייתי יושב אוהלים". לאחר מכן, יאיר בן־חיים קרא את השיר "עולם שכולו טוב" של המשורר שפי שפס ז"ל.
המשורר אתגר מויאל קרא את שירו 'האין אלוהים' היישר ממכשיר הטלפון שלו.
ד"ר נורית צדרבוים סיפרה על היכרותה האישית עם יאיר בן־חיים ועל כברת הדרך שעברו יחדיו בשנתיים האחרונות החל מפרויקט 'ספרא טבא' ועד השתתפות באירועי שירה רבים. בסיום דבריה קראה שניים משיריה שהופיעו בכתב-העת.
אחרונת נושאי הדברים הייתה ד"ר רחלי אברהם-איתן, שדיברה מההיבט האישי שלה כעורכת כתב-העת 'שבילים' על קשיי ההפקה והמימון של כתבי-העת, ברכה על הנחישות ועל התעוזה לצאת מהמקום הנוח. או כפי שאמרה "בעניין העיצוב של הגיליון אני חייבת לציין כי זה מאד מפתיע, כל דף מפתיע בשעה שבודקים אחידות ובודקים לנו כל אות עם היא בפונט הנכון, פתאום אני רואה אחד עם אומץ לב ובכל עמוד מחכה הפתעה חדשה וזה פשוט נפלא". לסיום קראה את השיר 'מילים אבני בזלת' מתוך כתב-העת.
בשלב זה של הערב עלתה שוב הזמרת חני דינור לבצע את השיר 'שם באותה נקודה' שירה של המשוררת יערה בן־דוד אותו הלחינה. אחריה קרא יאיר בן־חיים את שירו 'תמיד יש שמש בתל-אביב' מתוך כתב-העת, שיר ארס-פואטי המדבר על ההתרחשות בזירת השירה בישראל.
בהמשך הערב עלו בזה אחר זה המשוררים בינה ברזל, יבחר גנאור, עצמון יניב, טל איפרגן, דניאל באומגרטן, דיתי רונן, אביחי קמחי, בלפור חקק, גבריאלה מורז וחיים ספטי.
בסיומו של הערב ביצעה הזמרת חני דינור את השיר 'פתק' שכתב אביחי קמחי, אותו הלחינה.
"על-פי המסופר בספר בראשית, החוקר הראשון עלי אדמות הייתה היונה שגילתה שעץ הזית שרד את המבול, והביאה במקורה עלה של זית. לכן, היונה עם עלה של זית מבשרת את הניצחון, לא את השלום". אלה הם הדברים הרשומים בסמוך ליצירה PRICE TAG של האמן הבינלאומי בני אפרת המעטרת את שער גיליון 2 של כתב-העת המסדרון.
ערב השקת גיליון מס' 2 של כתב-העת המסדרון שהתקיים בבית אריאלה בתל-אביב (26/10/2015) נפתח בסרטון קצר שהציג עמודי כתב-העת לצלילי היצירה קרמינה בורנה של המלחין קרל אורף.
יאיר בן־חיים עם גבריאלה מורז
צילום תמונות אלבום: לירן קליין וחן בן־חיים
עם סיום הסרטון נפתח הערב בדברים שנשא יאיר בן־חיים, עורך כתב-העת המסדרון, "בראשית דבריי אני רוצה לציין שגיליון מס' 2 של כתב-העת "המסדרון" מוקדש לסופר והמשורר שפי שפס זכרונו לברכה ששלושה משיריו מתפרסמים בגיליון זה (עמ' 20). הייתה לי הזכות לערוך ולהוציא את ספרו האחרון של שפי 'זורה אבק מילים'. בחודש מרץ השנה, חודש לאחר שהספר ראה אור, ולאחר מאבק של שנים, נפטר שפי ממחלת הסרטן. בהיכרותנו הקצרה נחשפתי לאדם מיוחד שהגשים מטרות רבות בחייו, וזכה להצלחה רבה כפסיכולוג ויועץ אירגוני, היה ממייסדי מכון 'שפי-קינן', יהי זכרו ברוך".
בן־חיים הזכיר את המשוררת מלכה נתנזון זיכרונה לברכה, שנכחה בהשקת גיליון מס' 1 של כתב-העת תוך כדי מאבק על חייה, הזכיר בדבריו את דבר היכרותם הקצרה אך ציין שהיכרות זאת הייתה כמו היכרות של חיים שלמים.
הגיליון החדש של המסדרון מציב קולאז' רחב של משוררים ידועים לצד משוררים חדשים ומוכשרים. ניכר כי בן־חיים הקפיד להביא קשת רחבה של יוצרים משכבות גיל שונות, ובעיקר נתן במה לפנים חדשות.
לאחר דברי הפתיחה הזמין בן־חיים את יו"ר אגודת הסופרים מר הרצל חקק לשאת דברים.
מתוך דבריו: "זאת הרגשה של רוחב לב לראות קהל של אוהבי ספרות שמגיע להשקה של כתב-העת המסדרון.
בספרו "עד הנה" כותב ש"י עגנון: "בדורנו העיתון הוא קוטב החיים, שכל החיים גלולים לתוך העיתון" (שם, עמוד צ"ד).
כתב העת של יאיר בן חיים "המסדרון" – קם כדי להיות מסדרון ליוצרים רבים, נתיב שבו ניתן יהיה לפגוש הן יוצרים ותיקים והן יוצרים חדשים. כתב עת ועיתון הם חלק מן הזמן, מבשרי הזמן, הם מבטאים את רוח התקופה – ובד בבד מעצבים אותה.
המגוון של כתב העת המסדרון מעיד על כוונה מבורכת לאפשר דיאלוג בין יוצרים, דיאלוג בין שירים, בין אמנות לספרות.
המסדרון יוצר נתיב של מסדרון לכל כתבי העת הספרותיים מאז החל היישוב העברי. אל נשכח, שזו הייתה הדרך שבה הלך גל הסופרים לפני המחנה: משמרת הסופרים של אותם ימים הקימה כתבי עת, הקימה הוצאות לאור, סופרים ביטאו מציאות ועיצבו מציאות.
זו הייתה עונת האביב, האביב של הקמת היישוב העברי". בין יתר דבריו הוסיף ואמר: "כתבי עת ספרותיים היו תמיד חממה לגילוי של סופרים חדשים ולא רק יבמה לפרסום סופרים ידועים, שהם הזרם המרכזי. זו גם רוחו של המסדרון.
אנו משיקים את המסדרון וזוכרים חבלי לידה של כתבי עת: אנו יודעים כמה קשה להוציא כתבי עת לאור, כמה נתון גורלם על כף המאזניים.
על פי שני העותקים הראשונים של כתב העת 'המסדרון', אנו חשים בתנופה האדירה ובמשב הרוח שיש מעבר לדפיו. לכתב העת הזה יש ראייה רחבה ותפיסת עולם, שהנחתה בשעתו את חיים נחמן ביאליק בבואו לייסד את 'מאזניים'.
מי שקורא בכתב העת 'המסדרון' מופתע מאיכות השירים הטובה, מן העיצוב הגראפי רב התעוזה – ובעיקר ממתן אלומת אור מיוחדת ליוצרים צעירים, חדשים ואלמוניים. ליאיר בן־חיים יש תושייה ועוז רוח להעלות על המפה משוררים ויוצרים שלא הכרנו, לחשוף אמנים שיש להם תפיסת עולם מאד מקורית בפיסול ובמיצבים אמנותיים. החשיפה המיוחדת של מאיר עוזיאל האירה לנו יוצר מיוחד, שעד כה הכרנו רק פן אחד שלו כעיתונאי וסטיריקן.
נורית גוברין אכן צדקה, כאשר כתבה שיש בהופעת כתב העת ובמניפסט של יאיר בן חיים, סוג של הכָּרה בַּדרך שבה פעלה כחוקרת. נורית ידעה תמיד לתת בימה ליוצרים רבים, שמשום מה נשכחו, למרות איכותם הספרותית הטובה.
אחריו הוזמן לבמה האמן בני אפרת להסביר את המוטו שמאחורי המיצב PRICE TAG מתוך תערוכת היחיד שלו בגלריה קונטפוררי המעטרת את שער כתב-העת המסדרון, בכמה משפטים סיפר שכבר לפני שנים עסק בנושא של היונה עם ענף הזית בתערוכה אררט אקספרס שערך בבלגיה.
נושא הדברים הבא היה המשורר והאמן רוני סומק, שהרחיב על היכרותו עם האמן בני אפרת וסיפר על תערוכה משותפת שעשו בשנות התשעים. לסיום דיבר על עיצוב הפלקט שבו פורסם שירו יופיה.