גיליונות כתב-העת המסדרון
את שער גיליון גיליון מס' 17 של כתב-העת 'המסדרון' מעטר 'חיבוק דוב' אחת מיצירותיה הנפלאות של האמנית האורחת חדוה ראובן שליצירותיה נחשפתי תוך כדי עריכת ספר שיריה הראשון 'זמן מדבר' שיצא לפני כשלושה חודשים ב-'חדרים-בית הוצאה לאור'.
נכון להיום דרכו של כתב-העת 'המסדרון' במתכונתו הנוכחית, יוצא לאור פעמיים בשנה מזה שמונה וחצי שנים והוא זכה לשבחים וסקירות רבות מצד מבקרי ספרות. בשנה האחרונה נכללו שלוש רשימות של פרופסור נורית גוברין בספר המחקר שלה מסדרת 'קריאת הדורות' ספרות עברית במעגליה, כרך ח', אחת מהן דנה בכתב-העת 'המסדרון'. רשימת המחקר נושאת את הכותרת: 'חשיבות הריאיון הספרותי' סקירת מחקר על שניים עשר הגיליונות הראשונים של כתב-העת 'המסדרון'.
את הגיליון פותחת רשימה 'האור בקצה המסדרון' הסוקרת עשרים שנה של פרסום כתב-העת 'המסדרון' שהושק לראשונה ככתב-עת מקוון באתר הקהילתי 'חדרים-כתיבה יוצרת' שהקמתי בחודש יוני בשנת 2003.
באתר היו קטגוריות שונות בהם יכלו המשתתפים להציג תמונות, אודיו, שירה וסיפורת. מרכז הפעילות היה בפורום בו התקיימו דיונים על פרסומי שירה וסיפורת ומדור 'יוזמה-המדור לכתיבה מתוכננת' בו נתתי הנחיות למשתתפים בנושאים שנבחרו לכתיבה.
המשוררים המשתתפים בגיליון זה: רמי סערי, רחלי ברקת, נורית יעקבס צדרבוים, חיים ספטי, רחל טוקר שיינס, יאיר בן־חיים, מתי שמואלוף, רחלי אברהם-איתן, אירית הירשמן, ירון אביטוב, אורה עשהאל, ורדה גנזך, אריה רובינוביץ, חדוה ראובן, עדנה מיטווך-מלר, יפה וגנר יאיר -פור, מרדכי שוגרמן-בן־חיים, כרמית רינצלר, יוסי אלפי, חדווה רבינזון בכרך, רבקה גיל, ענת זגורסקי-שפרינגמן, משה גרסטנהבר, אסתר קאפח, חגית כרמל, רון גרא, אסתר דגן-קניאל.
במדור 'חדש על המדף' תוכלו לקרוא שלוש רשימות על ספרים חדשים: הרשימה הראשונה על הספר'נוכח בי נסתר' של המשורר פנחס גרשום. הרשימה השנייה על הספר 'שלוש שורות' של המשורר אריק חבי"ף. והרשימה השלישית על האנתולוגיה 'סדק חברתי' שערכתי והיא כוללת מסות של חמישה כותבים ומבחר שירה של שלושים ושבעה משוררים ומשוררות
במדור 'שירה עולמית' בתרגומו של המשורר רמי סערי שירים של המשורר אוֹרְהָן וֵלִי קָנִיק מגדולי משוררי טורקיה המודרנית, ושיר של המשורר הפיני אֶיְנוֹ לֶיְנוֹ שנחשב לאחד מגדולי המשוררים והסופרים הפינים בכל הדורות.
את שער גיליון 16 מעטרת היצירה 'הפסלים שלי והתרפים של רחל' של האמנית הרב-תחומית ד"ר נורית צדרבוים שזו לה הפעם השנייה שהיא משתתפת כאמנית אורחת בכתב-העת 'המסדרון' ויצירותיה המתכתבות עם רוח האידיאולוגיה הכנענית, נושא שנדון במסגרת פסטיבל 'דּוֹרֵשִׁירָה' 2022, מעטרות את עמודי הגיליון.
הגיליון נפתח בסקירה של הפסטיבל הוירטואלי 'דּוֹרֵשִׁירָה' השני 2022, שצולם שבוע ימים לפני השידורים שנערכו במהלך ארבעה ימים בחודש אוגוסט. הפסטיבל היה בסימן מחווה למשורר יונתן רטוש ומשפט מתוך שירו 'על חטא' "וְהוּא מַרְעִיד מֵיתָר פָּקַע אִבּוֹ בִּכְדִי" היה המוטו לבחירת נושא השירים למשוררים שהשתתפו במרתון השירה. במהלך הפסטיבל נערכו שני פאנלים שעסקו ביונתן רטוש והכנעניות. ד"ר אלי אשד בהרצאה מרתקת על יונתן רטוש והתנועה הכנענית, והמשוררת טובה זלוטוגורסקי בהרצאה באירוע הנעילה של הפסטיבל אודות שירתו של רטוש, האיש המשורר.
בהמשך לסקירת פסטיבל דּוֹרֵשִׁירָה' תוכלו לקרוא את המאמר המרתק 'מעל המגדר סביב אשקיפה' של ד"ר נורית צדרבוים, העוסק בהתייחסות לאידיאולוגיה התרבותית של התנועה הכנענית שפעלה גם בתחום האמנות החזותית ושימוש בצורות ובסגנון ארכאי שהיה בהשפעת הסהר הפורה.
בהמשך תוכלו לקרוא רשימה שכתב הסופר והמשורר מירון ח. איזקסון פרופ' לספרות עברית, על ספרה של פרופ' נורית גוברין 'חקר הדורות – ספרות עברית במעגליה' כרך ח'.
המשוררים המשתתפים בגיליון זה: ברכה רוזנפלד, עופרה מצוב כהן, איריס כליף, יוסי אלפי, דליס, נורית צדרבוים, אסתר דגן-קניאל, ענת זגורסקי-שפרינגמן, אורית וולף, מיכל סנונית, ענת גרי-לקריף, אביב חזק, דב בהט, אסתי קאפח, ירון אביטוב, חן קפלן, סוניה ביידר, איריס שפירא ילון, פנחס גרשום, נעמי לבנון- קשת, שרון אסיסקוביץ, נועה וכטנברג, טובה זלוטוגורסקי, אילנה בוגומולני, בן אייזנשטיין, רם הרשטיין, שולה ברנע, גילת קול, דנה שניצר משיח, דרור שקולניק, יפה וגנר יאיר פור. כמו כן מפורסמים סיפורים של רגב מימון וראובן פרומר.
במדור 'חדש על המדף', ישנם שלוש רשימות על ספרים חדשים: הרשימה הראשונה על הספר 'רִקְמָה' של המשוררת רות וולף. הרשימה השנייה על הספר 'באר התבונה' של המשוררת והסופרת יהודית מליק־שירן. הרשימה השלישית על הספר 'גרדום היתומים' של המשורר ניר שטראוס.
במדור 'שירה עולמית' מפורסמים תרגומים של שירים קצרים של המשוררת הפולנייה ברברה גרושקה-זיך, בתרגומה של ענת זורסקי-שפרינגמן.
בשער גיליון מס' 15 של כתב-העת 'המסדרון' תצלומו של פרופסור הלל ברזל ז"ל- תצלום: יאיר בן־חיים.
גיליון זה מוקדש לפרופסור הלל ברזל ז"ל שנפטר בשיבה טובה בגיל 96 ביום רביעי ח' בחודש אדר א' התשפ"ב 9.2.2022. איש יקר ורב פעלים בעולם הספרות והתרבות במדינת ישראל. עשרות ספריי המחקר שכתב לאורך השנים מנציחים את ראייתו ופרשנותו הייחודית לשירה ולספרות העברית.
הגיליון נפתח ברשימה 'הלל לאיש הברזל בספרות עם ישראל'. מאת: יאיר בן־חיים שבחר להנציח את פועלו של פרופ' ברזל האיש היקר והרגיש, הכנה והצנוע. כמו כן בחר לתת את האפשרות למוקיריו לספר על היכרותם.
בהמשך הגיליון תוכלו לקרוא מספר רשימות אודות פרופ' ברזל מנקודת מבטו של הסופר והמשורר הרצל חקק, ששתי רשימותיו מתפרסמות בגיליון זה. הראשונה: 'משקפת פלאים לספרות העברית' והשנייה: 'סודות השירה והנבואה'.
בהמשך תוכלו לקרוא את הרשימה 'מהפכים פואטיים' מאת ד"ר לספרות ארנה גולן. וכן את הרשימה 'פרופסור הלל ברזל הוא הפרס לישראל' של ד"ר רחלי אברהם איתן, תלמידתו של פרופסור ברזל. בנוסף רשימתו של ד"ר משה גרנות 'האיש שנולד בלי היצר הרע', רשימתה של ד"ר רות דורות הנושאת את הכותרת 'המורה מברזל'.
רשימה מרתקת נוספת היא 'כתב ידו של הלל ברזל על ספת הגרפולוג' מאת: הגרפולוגית, המשוררת והסופרת מיכל דורון המסכמת בדבריה בדברים הבאים: "מניתוח כתב היד של פרופ' הילל ברזל, עולה אדם אינטלקטואלי, פילוסוף, סקרן מאוד, רגיש מאוד, ביקורתי חד תפיסה, שנע בין בררנות אינטלקטואלית, דעתנות, לבין צניעות וטַקְט, חוקר בכל רמ"ח איבריו". רשימה נוספת של ד"ר רות דורות 'בין ציור לשירה' עוסקת בחיבור בין ציוריה ושיריה של האמנית הרב-תחומית ד"ר נורית צדרבוים.
המשוררים המשתתפים בגיליון זה הם: יוסי אלפי, אשר רייך, מיכל סנונית, הרצל חקק, רפי וייכרט, רוני סומק, נורית צדרבוים, יאיר בן־חיים, אלישבע זהר רייך, בלפור חקק, מיכל דורון, דליס, אורה עשהאל, ענת זגורסקי-שפרינגמן, אסתר דגן-קניאל, דויד מנשה נעמי לבנון-קשת, רון גרא ועמיר תומר.
במדור 'חדש על המדף' הרשימה הראשונה על ספר השירה החדש של המשוררת והסופרת דליס - 'אשליה של שקט בענן' הרשימה השנייה היא ספר השירה והסיפורים הקצרים של המשוררת והסופרת שוש (ינקה)רוניס - 'מול בד לבן' הרשימה השלישית היא על ספר הסיפורים הקצרים 'קיבוץ בשלכת' של הסופר אמנון ורנר. הרשימה הרביעית היא על ספר הסיפורים הקצרים, 'מעבר לגבעות החשופות' של הסופרת והמשוררת מיכל דורון מאת: דליס. הרשימה החמישית היא על ספר השירה 'שירים מקצה המערב' של המשורר שמעון רוזנברג מאת: דויד מנשה.
במדור 'שירה עולמית' פורסמו שני שירים של המשורר הפולני בוגוסלב ז'ורקובסקי בתרגומה של המשוררת: ענת זגורסקי-שפרינגמן.
את שער גיליון מס' 14 של כתב-העת 'המסדרון' מעטר תצלום של יאיר בן־חיים המוקדש לנושא הגיליון 'סיפורי בדים'.
כמעט שנתיים מאז פרוץ מגפת הקורונה והיצירה רוחשת וגועשת. הפעם נבחר נושא לגיליון 'סיפורי בדים' שיש עימו כמה היבטים וכל אחד שבחר לכתוב על-פי הנושא לקח את זה למקום הפרטי שלו. האם הסיפור אמיתי, אולי בדיה, אמת או שקר? בחלק מהסיפורים והשירים בגיליון ניתן למצוא את התשובות.
הגיליון נפתח בראיון אישי עם יוסי אלפי, איש תיאטרון, משורר, מספר סיפורים, איש תקשורת ישראלי ומורה. אלפי, הוא אבי התיאטרון הקהילתי, מייסד ומנהל האמנותי של פסטיבל מספרי סיפורים.
במסגרת מדור 'אמן אורח' אתם מוזמנים לקרוא ריאיון שערכה חמדה בן־חיים עם האמנית הרב-תחומית שוש (ינקה) רוניס משוררת סופרת וציירת שציוריה מעטרים את עמודי הגיליון לדבריה: "השירה בשבילי היא אהבה, געגוע, כאב ועונג. הסיפור בשבילי הוא תמונות מחיי ומפגשים עם אנשים. והציור, זאת השפיות שלי"
המשוררים המשתתפים בגיליון זה: יאיר בן־חיים, מתי שמואלוף, דליס, יוסי אלפי, אורה עשהאל, אילן שיינפלד, מאיה ויינברג קים מידן, דן אלבו, ד"ר לאה מזור, הרצל חקק, רמי סערי, אסתר דגן-קניאל, בלפור חקק, שוש (ינקה) רוניס יהורם גלילי, איריס כליף, גילי דנון, נורית צדרבוים, אמנון ורנר, מיכל דורון, ענת זגורסקי-שפרינגמן, מיתר הלל קורמן, אביה כץ, עופר ירמינובסקי, אילנה יפה, ירון אביטוב, משה גרסטנהבר, רון גרא, יצחק מאיר ז"ל, מרגלית מתתיהו.
במדור 'שירה עולמית' ישנו תרגום של המשורר והסופר פרננדו פסואה בתרגום: רמי סערי.
במדור 'חדש על המדף', ישנן 3 סקירות על הספרים: 1 רשימה מרתקת על שירתו של המשורר יצחק מאיר ז"ל 'עוֹד הוֹלֵךְ וּמְדַבֵּר' על ספרו: 'יש נבו בשמים' מאת: ד"ר לאה מזור. 2. 'לבי סכין דגים חדה' ספר השירה של המשוררת קים מידן, רשימת ביקורת מאת: מאיה ויינברג. 3. 'מבט חטוף של אהבה' ספר השירה של המשורר משה גרסטנהבר, רשימה מאת: יאיר בן־חיים
במדור 'סיפורת' אתם מוזמנים לקרוא סיפורים של מיכל דורון, אורה עשהאל, אמנון ורנר ואסתר דגן קניאל.
את שער גיליון מס' 13 של כתב-העת 'המסדרון' מעטר ציור של האמנית והמשוררת רחלי ברקת. 'שוק הבוכרים' בירושלים.
יולי 2021 הקורונה עדיין במחוזותינו, ההתמודדות עם המגיפה הכלל עולמית על סדר היום מזה שנה וחצי. הגיליון יצא לאור קצת אחרי מתקפת הטילים מעזה על מדינת ישראל, מלחמה שזכתה לכינוי 'שומר החומות'.
מספר שבועות לפני המתקפה הפיק וערך יאיר בן־חיים את אירועי פסטיבל 'דּוֹרֵשִׁירָה הראשון – דֶּרֶךְ אֶרֶץ' שהיו אמורים להתקיים ב'בית-קריניצי' ברמת־גן בחסות העירייה. בשל המתקפה האירוע בוטל. באבחה של חשיבה החליט בן־חיים לצלם את כל הפאנלים ומרתון המשוררים והאמנים שתוכננו בביתו.
הגיליון נפתח בסקירה על הפסטיבל עם תיעוד הרצאתה של פרופסור נורית גוברין "צעקתי את שירי בהיכתבם". העוסק במאבק על ההכרה והערכה של המשוררת גיטל מישקובסקי.
בהמשך בגיליון פורסם ריאיון אישי שערך יאיר בן־חיים עם המשורר והמתרגם אשר רייך ריאיון הסוקר את פועלו ועיסוקיו בעולם הספרות העברית.
במסגרת מדור 'אמן אורח' אתם מוזמנים להכיר את רחלי ברקת האמנית הרב-תחומית, משוררת וציירת שציוריה מעטרים את עמודי הגיליון והשער. ציוריה מנציחים את נופי ישראל ובעיקר את נופי ילדותה בעיר ירושלים. בנוסף אתם מוזמנים לקרוא ריאיון שערכה עימה חמדה בן־חיים.
במדור 'שירה עולמית' ישנם תרגומים של שני משוררים מפולין רישרד קריניצקי ושישטוף קמיל בצ'ינסקי בתרגום של המשוררת ענת זגורסקי-שפרינגמן.
המשוררים המשתתפים בגיליון זה: יקיר בן־משה, רוני סומק, אמירה הס, נורית צדרבוים, מיכל סנונית, איריס כליף, יאיר בן־חיים, אנדד אלדן, מיכל דורון, יוסי אלפי, נעמי קשת-לבנון, ענת זגורסקי-שפרינגמן, אורה עשהאל, אשכר אלדן כהן, דליס, רחלי ברקת, יהונתן רייך, אביה כץ, רם הרשטיין, ירון שביט, עזרא לוי, תמי כץ לוריא, משה גרסטנהבר, בן בן־ארי, הרצל חקק, תות הרמס סאטורי, ראובן גבע, רון גרא, מאיה לבנון, ומרדכי גלזר.
במדור 'חדש על המדף', ישנן 3 סקירות על הספרים 'עַרְמוֹנְיָה' של יוסי אלפי. 'שִׁירִיפּוּי' של ציפי שחרור והאנתולוגיה 'יְמֵי הַקּוֹרוֹנָה' אסופה, הכוללת, מסה, שירה וסיפורת שערך יאיר בן־חיים במהלך השנה האחרונה.
את שער גיליון מס' 12 של כתב-העת 'המסדרון' מעטר ציור של יאיר בן־חיים, עורך כתב-העת 'המסדרון' על-פי תצלום של עזרא לוי - צלם פואטי
במהלך שש השנים האחרונות הוצאנו תריסר גיליונות של 'המסדרון' המתחבר לטרקלין התרבות והספרות העברית.
בשנה האחרונה פורסם מאמר חשוב של פרופסור נורית גוברין בשם 'המסדרון-שם צנוע מסתתר' בספר המחקר האחרון שלה 'קריאת הדורות' לצד מאמרים נוספים שפורסמו לראשונה בכתב-העת 'המסדרון' במהלך שש השנים לקיומו.
פרידות הן קשות, במיוחד שנקשרים לאדם ולמורשתו. אתם מוזמנים לקרוא שלוש רשימות העוסקות בפרידה מיוצרים שהלכו לעולמם בחודשיים האחרונים. 'פרידה מהסופר יהושע קנז' ורשימה 'שירת הזהב הזך, קנוניזאציה מופתית' הרהורים ומחשבות על המשורר נתן זך. "כְּשֶׁלֹּא אֶהְיֶה כָּאן אוּלַי אֶשְׁתַּוֶּה לְעַלְעוֹל שֶּׁחָרַץ בַּמַּיִם" רשימה לזכרה של המשוררת והעיתונאית בינה ברזל.
בהמשך הגיליון תחת הכותרת 'כל אחד והזך שלו' מתפרסמים דברי פרידה מחשבות וזיכרונות על המשורר נתן זך שכתבו: צביקה ניר, יו"ר אגודת הסופרים העברים, המשוררת ציפי שחרור, המשורר, עזרא לוי, פרופסור הלל ברזל, ורשימה 'היבטים רעיונים לצד שיר' שכתבה הסופרת, משוררת ומבקרת הספרות, דליס.
עזרא לוי - צלם פואטי הוא האמן אורח של הגיליון ותצלומיו מעטרים כמה מעמודי הגיליון בצד ראיון אישי שנערך איתו. תצלומיו של נתן זך שצילם עזרא לוי הם מתוך אירוע השקת ספרו של המשורר "השירה שמעבר למלים" - תיאוריה וביקורת 1973-1954. בבית ביאליק ת"א, 19 במאי 2011.
את הגיליון פותח ראיון אישי שנערך עם איתמר יעוז-קסט המשורר ועורך כתב-העת 'פסיפס' מו"ל הוצאת 'עקד', ששנות יצירה רבות שלו מתעדות שירה עברית נפלאה. בצד הראיון מתפרסמים שני שירים חדשים שלו.
בין המשוררים ששירתם מפורסמת בגיליון זה: איתמר יעוז-קסט, יוסי אלפי, ניקולא יוזגוף אורבך, אודי זומר, ציפי שחרור, דליס, בינה ברזל, אורה עשהאל, שחף ארז, מיכל דורון, עזרא לוי, לארי וייסמן, נעמי לבנון-קשת, חיים ספטי, טל שלמה, מיכל זק, ענבר שפרוני, תות הרמס סטורי, מאיה לבנון, ברכה רוזנפלד, יואב חייק, תמי קויפמן, תמרה חלוצי, אסתר דגן-קניאל וחיים יחזקאל.
מאמר מרתק ומעניין של אלי רוזנטל, חושף את חידושי הלשון בשירתה של המשוררת איריס כליף המגדירה מחדש את הגבולות של הדקדוק.
במדור 'שירה עולמית' ישנם תרגומים של שני משוררים. המשוררת ברברה גרושקה-זיך מפולין בתרגום של ענת זגורסקי-שפרינגמן והמשורר הווארד אלטמן האמריקאי בתרגום של טל ניצן.
במדור 'חדש על המדף' ישנן שתי רשימות.שכתב ד"ר משה גרנות. הראשונה על ספרה של עדנה מיטווך-מלר 'פאריז כמשאלת לב', הרשימה השנייה על ספרה של המשוררת יעל צבעוני 'משהו קורה לאישה'.
את הגיליון חותם מדור: ספרים חדשים בהוצאת 'חדרים' סקירות על הספרים 'בת אלוהים' של המשוררת איריס כליף ועל הספר 'אדמֹת הנצח' של המשוררת והסופרת הצעירה נועה כליף.
את שער גיליון מס' 11 של כתב-העת 'המסדרון' מעטר ציור של האמנית הדס שלגמן.
מי היה מאמין. שיְמֵי הַקוֹרוֹנָה יגיעו למחוזותינו, אנו חווים מגפה עולמית המערערת כל איש ואישה, בעיקר בשל החששות מהבלתי-נודע ומהפחד מהנורא מכל. יחד עם זאת היצירה נחשפת במיטבה, היא זאת שמחזקת ומותירה בנו את התקווה שהמשבר העולמי יחלוף במהרה. באותו עניין פורסמו שירים ומאמר המתיחסים למגפת הקורונה.
את הגיליון פותח ראיון אישי עם פרופסור רפי וייכרט, משורר, עורך ומתרגם, מו"ל ''קשב לשירה'. הראיון נערך לרגל ספר שירה חדש שיצא בקרוב וסוקר את שירתו ועיסוקיו הרבים בעולם הספרותי.
'הקורנה ו"הדבר" של אלבר קאמי מאמר של ד"ר לימור שריר בנושא אקטואלי לימים אלה, בה מעמת קאמי בין הדרכים השונות המובילות למשמעות הקיומית. הרומן מתרחש בעיצומו של מצב קיצוני, שבו סכנת מוות מרחפת על תושביה של העיר אוראן שבאלג'יר עקב התפרצות מחלת הדבר.
במסגרת מדור: 'אמן אורח' אנחנו מארחים את האמנית הדס שלגמן שיצירותיה מעטרות את שער ועמודי הגיליון, ציורים בהשפעת ימי הקורונה. בנוסף תוכלו לקרוא ראיון אישי שערכה עימה חמדה בן־חיים.
בין המשוררים שתמצאו משירתם בגיליון זה: רמי סערי, אורה עשהאל, מיכל סנונית, אורציון ברתנא, איריס כליף, נורית צדרבוים, יוסי אלפי, מתי שמואלוף, אוולין כץ, משה גיורא, אבינועם ברתנא, מולי פלג, נעמי לבנון-קשת, נועם ויסמן, רחלי ברקת, גד קינר, גליה שכטר, מיכאל רייך, ברק ברתנא, נגה רובין, שושנה ויג, יהודה ויצנברג ניב, ענת זגורסקי-שפרינגמן, משה ויג, ורדה אליעזר, אמוץ דפני, דב בהט, נועה כליף וחיים יחזקאל.
במדור 'חדש על המדף', ישנן ארבע רשימות. רשימה ביקורת מרתקת שכתב רן יגיל על ספרו של המשורר דב בהט 'אלופי החיים'. רשימה על הספר 'טיפות של שקט' של המשוררת תרצה ספיר שכתבה מיכל סנונית. שתי רשימות נוספות שכתב יאיר בן־חיים, הראשונה על הספר 'פרי בטן' של המשוררת איריס שגב, הרשימה השנייה על הספר 'כשהשמש ברא צל' של המשוררת ורדה אליעזר.
במדור:'שירה עולמית' תרגום של המשורר הפולני רישרד קריניצקי בתרגומה של המשוררת ענת זגורסקי-שפרינגמן.
את שער גיליון מס' 10 של כתב-העת 'המסדרון' מעטר צילום של אושיית התרבות, הסופר והאמן, דן בן־אמוץ שהחודש ימלאו 30 שנה לפטירתו. את הגיליון פותח ראיון תקשורי עם דן בן־אמוץ המעלה לדיון את טשטוש מורשתו ותרומתו לתרבות הישראלית. בנוסף, הוֹמָאז' לספריו ויצירותיו, ניתוח כתב ידו ע"י המשוררת והגרפולוגית מיכל דורון, וסקירות על שלושה מספריו שכתבו: הרצל חקק, דן אלבו ובלפור חקק.
אמנית אורחת של הגיליון היא צלמת העיתונות יעל רוזן שצילומה של דן־אמוץ מעטר את השער וצילומים נוספים שלה מעטרים את עמודי הגיליון.
בין המשוררים שתמצאו משירתם בגיליון זה: אורה עשהאל, רוני סומק, יאיר בן־חיים, רפי וייכרט, נורית צדרבוים, יוסי אלפי, גלעד מאירי, מתי שמואלוף, ענת גרי-לקריף, מרגלית מתתיהו, ליליאן דבי גורי, לאה טרן, גילי דנון,
ענת זגורסקי-שפרינגמן, רחל ברקת, איריס כליף, יואב חייק, עדנה מיטווך-מלר, יגאל כהן, מארי רוזנבלום, ורדה אליעזר, נועה כליף, חיים יחזקאל.
במדור 'חדש על המדף', רשימות ביקורות על ספרים חדשים.
במדור 'שירה עולמית'חמישה משירי המשורר הפיני פֶּקָּה קִיטוֹמָקִי בתרגום רמי סערי מפינית לעברית
את שער גיליון מס' 9 של כתב-העת 'המסדרון' מעטר ''חותמית מבשרת אביב' ציור של האמן דוד גרשטיין,
אמן האורח של הגיליון שעבודותיו מעטרות את עמודי שירי המשוררים. דוד גרשטיין הוא אמן ישראלי העוסק בגבול שבין ציור ופיסול. בעברו עסק בציור פיגורטיבי ואייר ספרי ילדים, ובין היתר זכה בפרס מוזיאון ישראל לאיור. בשנים האחרונות פיתח גרשטיין סגנון המכונה פוסט-פופ ארט המתאפיין בציור בצבעים עזים על מגזרות מתכת רב-שכבתיות, שניתן להגדירם כפסלי קיר. יצירותיו הוצגו במוזיאונים בישראל, ומוצגות כיום ברחבי העולם במקומות ציבוריים ובגלריות שונות.
את הגיליון פותח ראיון עם הסופר והמשורר, יותם ראובני לרגל צאת ספר השירה החדש שלו 'בעיר ההגירה'. הספר יצא בסדרה חדשה של ספרי שירה של הוצאת 'עם עובד', בעריכת אלעד זרט..
בהמשך תחשפו לכתבים שנכתבו לזכרה של הסופרת ריקה ברקוביץ שנפטרה בחודש פברואר השנה.
בין המשוררים שתמצאו משירתם בגיליון זה: איריס אליה כהן, איריס כליף, אורה עשהאל, עדי תשרי, ציפי שחרור, יואב חייק, יוסי אלפי, הרצל חקק, בלפור חקק, דן אלבו, לאה צבי דובז'נסקי, אריה רגב, רחל קרון, סיגל מגן, מאיר הוברמן, יעל פולודנב, אירית ויסמן מינקוביץ, עדנה מיטווך-מלר, אדלינה קליין, איתמר גריילסאמרז, סביון, לני בלה כהן, מיכל דורון, ורדה אליעזר, נועה כליף חיים יחזקאל הדס הקטר, בועז טרסי, שגיא פלדמן, עודד ניב נימקובסקי, יהודית מליק-שירן ושירי ראב.
במדור 'חדש על המדף', מתפרסמות שלוש רשימות על ספריהם החדשים של הסופר והמשורר, פרופ' אורציון ברתנא, הרומן, 'בסיפור עצמו'. רשימה מאת: ד"ר רמי קמחי. ספר השירה של 'מציאות נקלפת' של המשורר דויד מנשה. רשימה מאת חיים יחזקאל. והרומן של הסופר והמשורר עופר ירמינובסקי 'ארץ השמש העולם על פי קיונו' רשימה מאת: יאיר בן־חיים
במדור 'שירה עולמית' שני שירים של המשוררת אנה אחמטובה, המתפרסמים בגרסה המקורית בצד תרגומה של המשוררת חגית בת־אליעזר.
כמו כן מתפרסמים בגיליון זה היצירות שזכו בתחרות 'אקטיבה'
את שער גיליון גיליון מס' 8 של כתב-העת 'המסדרון' מעטר 'הרצל הארוך' אחת מיצירותיה הנפלאות של האמנית האורחת, הפסלת ימימה גרינשפון שליצירותיה נחשפתי בתערוכת פסלים של אמנים מרחבי הארץ, שהוצגה בקיץ האחרון בקניון 'גן העיר' בתל אביב.
הגיליון נפתח בראיון אישי עם הסופרת, המתרגמת וחוקרת הספרות פרופסור זיוה שמיר, לרגל ספרה 'ורד לאמיליה' העוסק בין השאר גם בקשריו של שקספיר עם תרבות עם ישראל בתיוּוכה של ידידתו היהודייה-הנוצרייה.
מתוך היצע רב של שירים שנשלחו למערכת, שכלל צעירים ומבוגרים, מוכרים וחדשים. בין המשוררים ששיריהם מופיעים בגיליון זה: איתמר יעוז-קסט, בלפור חקק, אידה צורית, ברכה רוזנפלד, ענן קניג, הרצל חקק, אמוץ דפני, יודית שחר, עמיחי חסון, אורציון ברתנא, מיכל סנונית, יוסף עוזר, אורה עשהאל, מתן גולצמן, שרון דואק, לירית גרובר, אלנתן מיה, נועה כליף, לירית גרובר, איריס כליף, ורבים אחרים.
מתוך היצע של סיפורים שנשלחו למערכת נבחרו מספר סיפורים קצרים, בין הסופרים שסיפוריהם מופיעים בגיליון זה: לבנה מושון, ראובן שבת, לירן קליין, ועודד ניב-נימקובסקי.
ראיון אישי עם המשורר והסופר מירון ח. איזקסון בעקבות ספר שיריו 'מעבר'.
במדור "חדש על המדף" מובאת סקירה על ספר השירה החדש 'מילים כעת' של המשוררת אידה צורית.
במדור "שירה עולמית", המשוררת והמתרגמת ברכה רוזנפלד, חושפת בפנינו את שירתה של המשוררת האמריקאית ג'יין הירשפילד.
גיליון מס' 7 של כתב-העת המסדרון הוגדר לנושא ה'מחול'. מבחר רב של שירים הגיעו למערכת ומתוכם נבחרו שירים המציבים את הריקוד במחול המילים, יחד עם זאת נבחרו שירים שאינם קשורים בנושא מתוך רצון לאפשר פרסום שאינו כפוף לתכתיבים.
רִנָה שינפלד הכוהנת הגדולה בתחום המחול הישראלי היא האמנית אורחת בגיליון. שינפלד כותבת שירה מזה שנים רבות, שופעת רעיונות מקוריים ומשלבת את שירתה במופעי הריקוד אותם היא יוצרת. תמונות מתוך מופעי הריקוד שלה, מעטרים את עמודי הגיליון, בנוסף תוכלו לקרוא ראיון אישי שערכה עימה חמדה בן־חיים.
הראיון הפותח את הגיליון הוא עם המשורר אורציון ברתנא פרופסור לספרות עברית, שתרם רבות לעולם הספרותי בישראל. הראיון מקיף מעל חמישים שנות פעילות.
כמו בששת הגיליונות הקודמים גם בגיליון זה ניתן למצוא, צעירים ומבוגרים, מוכרים וחדשים. בין המשתתפים: רוני סומק, שירה חֹרש, אמירה הס, יואב עזרא, יודית שחר, עדנה שמש, רפי וייכרט, ציפי שחרור, הרצל חקק, יוסף עוזר, בינה ברזל, טל בלו, בלפור חקק, רחלי ברקת, מירי יערי, יותם ייני, דליס, רועי קנבסקי, ענת זגורסקי-שפרינגמן, יהודית הדר, דיתה שביט, אסתר דגן קניאל, תמי קויפמן, עמיר סגל, נגה סווירי, גילי דנון, ענת גרי לקריף, לילה שרית האס, אילנית שביט אברמוביץ ותלמה פרויד.
רשימה מרתקת מתוך הספר: 'הרהורים על ספרות ורפואה-דילמות ביחסי רופא-חולה', שכתבה הסופרת ד"ר לימור שריר, תחשוף אתכם לויקטור פרנקל, האדם שחיפש את המשמעות.
במדור "חדש על המדף" מובאות סקירות על שלושה ספרים חדשים: 'על דעת המקום והזמן' ספר שירה פרי עטה של המשוררת בינה ברזל. 'קצה האדמה שמים' ספר שירה פרי עטו של המשורר ראובן שבת, ו'פני עצמי' חלק שלישי מתוך טרילוגיה אוטוביוגרפית של המשורר והסופר יחזקאל נפשי.
במדור "שירה עולמית", המשוררת והמתרגמת ענת זגורסקי-שפרינגמן, חושפת בפנינו שירה פולנית של שני משוררים, המשורר, טדאוש טקאצ'ישין-דיצקי, והמשוררת יואנה לך.
גיליון מס' 6 של כתב-העת "המסדרון", מפלס את דרכו בצעדים בטוחים והמסדרון מתארך ומתרחב עם הזמן. שנתיים וחצי מאז יצאנו לדרך, ואני דבק במטרה ומתכוון להמשיך במשימתי, למדתי שבמציאות הקיימת ההתמדה מניבה תוצאות חיוביות.
הרשימה הפותחת את הגיליון הנוכחי היא על הסופר, והעורך שמאי גולן ז"ל שנפטר ב-10/12/2017,
גיליון זה מניב את כתיבתם של 36 כותבים, משוררים וסופרים, ביניהם: אמירה הס, יואב עזרא, מירון ח. איזקסון, טובי סופר, מנחם בן, יקיר בן־משה,יונתן אנוש, רחל ברקת, ציפי שחרור, דורית שירה ג'אן, נורית צדרבוים, דורית ויסמן, גאולה חמילבסקי, מתי שמואלוף, יאיר בן־חיים, מירי יערי, ענת גרי-לקריף, אורי פרסטר, אילנה יפה, אורה עשהאל, טל בלו, יואב גלבוע, טל חסן, דן אלבו, שרה אהרוני, ענת זגורסקי-שפרינגמן, לאה טרן, בינה ברזל, שושנה ויג, דיתה שביט, גילי דנון, אסתר דגן-קניאל, גיא רגב, יגאל כהן, רועי קנבסקי, ד"ר רות דורות, עודד פיינגרש, עודד ניב (מניקובסקי)
עוד בגיליון. ראיון עם מבקר הספרות, המשורר מנחם בן, שממרום ניסיונו מציב את האמת האחת והיחידה, החיבור שלו עם אלוהים ואיך הוא רואה את עצמו במרחב התרבותי הישראלי. ראיון נוסף עם הסופרת שרה אהרוני על ספרה החדש 'שתיקה פרסית', מאמר על עטיפות הספרים של המשוררים, הרצל ובלפור חקק, ספרים שהוציאו במהלך שלושים שנה, מתוך דברים שנשאתי בערב השקת ספרי שירתם החדשים, 'שחרית לנצח' ו-'רשות לתיקון עולם'. מאמר נוסף של ד"ר רות דורות על האמן עודד פיינגרש, בסוגת הפרוזה הפעם סיפור קצר אחד של עודד ניב (מניקובסקי) וסקירת ספרים חדשים שיצאו לאחרונה בהוצאת 'חדרים'.
במדור "אמן אורח" אנחנו מארחים את האמנית הרב-תחומית הסופרת והמשוררת ד"ר נורית צדרבוים, שתערוכתה 'שאון של חול מתקתק בשקט' מוצגת בימים אלה ב'ארט גלרי הוטל' בחיפה, מלון קונספט בסגנון הבאוהאוס, שנאצרות בו תערוכות במרחבי חמש קומותיו. צילומי היצירות בגיליון זה נערכו ע"י הצלם רן ארדה והן מתוך התערוכה.
במדור "שירה עולמית", המשוררת והמתרגמת ענת זגורסקי-שפרינגמן, חושפת בפנינו שירה פולנית של שני משוררים פולניים, לסלאב פאלצקי, אנדז'יי בורסה.
"חדש על המדף" עוסק בספר השירה "ההבטחה" ספרו של המשורר גיא רגב, שיצא בהוצאת 'פיוטית' ומשלב בתוכו שירה בעברית ובאנגלית, שכתב גיא רגב עם ציורים של תמר גרגיר, אמו של שמוליק גרגיר ז"ל שהספר הוקדש לו.
גיליון מס' 5 של כתב-העת "המסדרון", מפלס את דרכו בצעדים בטוחים והמסדרון מתארך ומתרחב עם הזמן. שנתיים וחצי מאז יצאנו לדרך, ואני דבק במטרה ומתכוון להמשיך במשימתי, למדתי שבמציאות הקיימת ההתמדה מניבה תוצאות חיוביות.
הרשימה הפותחת את הגיליון הנוכחי היא על המשורר, הסופר והעורך אילן שיינפלד, מחשובי המשוררים הישראלים שהתביע את חותמו לפני כשלושה עשורים, בראיון שערכתי עימו דיברנו על אבהותו המאוחרת לתאומים בני 5, על עזיבת העיר תל-אביב לטובת קיבוץ בגליל, ועל שלושה ספרי שירה חדשים שיצאו לאור לאחרונה.
גיליון זה מניב את שירתם של 25 משוררים וחמישה סופרים, ביניהם, שולמית אפפל, אופיר משרקי, דרור בורשטיין, אמיר אור, רמי סערי, סיגל בן־יאיר, ללי ציפי מכאלי, עדי תשרי, בינה ברזל יסמין אבן, דליס ואחרים.
ראיון נוסף ערכתי עם הסופר אמנון זקונט ובו שוחחנו על ספריו האחרונים ואיך החל דרכו הספרותית במהלך לימודי משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים.
"כתבי-עת לדורותיהם", הינו מאמר מעורר עניין, מאת חוקרת הספרות פרופ' נורית גוברין. המאמר חושף סקירה רחבה על כתבי-העת בישראל עם דגש על שילובו של כתב-העת "המסדרון" בנוף כתבי העת לדורותיהם.
המדור "אמן אורח" מוקדש לאוריאל קזס, אמן ישראלי בינלאומי שחי באיבזה, מבחר מציוריו מעטרים את עמודי הגיליון.
במדור "שירה עולמית", המשוררת והמתרגמת, ברכה רוזנפלד, חושפת בפנינו שירה פולנית עכשווית משירתם של שלושה משוררים פולניים, לֶשֶׁק אלקטורוביץ, אדם זַגַייבסקי ואווה אלז'בייטה נובקובסקה. הם מייצגים שלושה דורות, והמשותף בשירים שנבחרו, כתיבתם בנושא השואה
"חדש על המדף" עוסק בספר השירה "תאהב, רק מפרטי" ספרו של המשורר טל בלו, שהצליח לכבוש אותי בחותם שירתו הייחודי.
בנוסף תוכלו לקרוא מספר סיפורים קצרים של עודד ניב, אסתר דגן-קניאל, אורה עשהאל ויאיר בן־חיים.
בציון שנתיים יוצא לאור גיליון מס' 4, כתב-העת "המסדרון", ניצב וקיים. התגובות החמות המתקבלות במערכת מהוות את הכוח להמשיך ולפעול, לפרסם ממיטב השירה העכשווית מכל קצוותיה עם כוונה ברורה לגלות פנים חדשות, ששירתם ואמנותם ראויה.
הרשימה הפותחת את הגיליון הנוכחי היא על המשורר, הסופר והעורך נתן יונתן, מגדולי המשוררים הישראלים. לאחרונה ביקרתי בביתו ביהוד, סקרתי וצילמתי את חדר עבודתו, באדיבותה של נטע רז, בתה של אשתו נילי כרמל יונתן ז"ל. חדר עבודתו של נתן יונתן נשמר בקפידה לאחר מותו ע"י רעייתו, נילי, שדאגה להנציח את אוצרותיו במסירות ובאדיקות מעוררת התפעלות. ב
ייבול השירה בגיליון זה מניב את שירתם של 30 משוררים שבחרתי מתוך היצע רב שנשלח אליי. ביניהם, אשר רייך, שולמית אפפל, גד קינר, נורית יובל, אלי אליהו, יואב איתמר, בינה ברזל ואחרים.
מאמרה של ד"ר רות דורות, עוסק באחת השאלות המורכבות והמרתקות ביותר, "מהי אמנות טובה". מתוך נקודת ההנחה כי האמנות הפוסט-מודרניסטית, טרפה את קלפי התשובות הקלאסיות לנושא זה, פורשת ד"ר רות דורות את משנתה.
"שירה מלווה היסטוריה", הינו מאמר מעורר עניין, מאת חוקרת הספרות פרופ' נורית גוברין. המאמר חושף אותנו לאחים התאומים, המשוררים, הרצל ובלפור חקק, לרגל צאת ספריהם החדשים.
המדור "אמן אורח" הוקדש לאמן, אייל אליעזר, פסל וצייר שעבודותיו מעטרות את עמודי הגיליון. ההיכרות שלי עם אייל נוצרה במפגש מקרי בתחנת אוטובוס ברמת-גן, במהלך חודש ספטמבר האחרון.
במדור "שירה עולמית", שיריה של המשוררת הפולנייה, זופיה זראוביאנקה, המשוררת והמתרגמת, ברכה רוזנפלד, חושפת את כישרונה בתרגום בהיר ומדויק.
"חדש על המדף" סקירה על ספר השירה "בעזרת חברים" המיוחד והמפתיע של המשוררת, חגית בת־אליעזר.
גיליון 3 של כתב-העת "המסדרון" גם הפעם הבמה שלנו מאפשרת לאמנים יוצרים חדשים להביא את יצירתם לצד יוצרים ואמנים שעשו כברת-דרך.
הגיליון פותח בראיון אישי שערכתי עם המשורר, הסופר והעורך מתי שמואלוף, שמזה שלוש שנים חי בברלין, ובחזונו הוא רואה אופק חדש לישראליות.
באגף השירה תוכלו לקרוא ממיטב השירה העברית העכשווית, פרי עטם של סמי שלום שטרית, אמיר אור, רמי סערי, נורית זרחי, לורן מילק, רחלי אברהם-איתן, גילי דנון, יעקב ברזילי, עדי וולפסון, עצמון יניב, אביחי קמחי, ואחרים.
"בול נחמה" מאמר מרתק מאת חוקרת הספרות פרופ' נורית גוברין חושף אותנו לסופרת העברית הראשונה נחמה פוחצ'בסקי, ולבול חדש בשירות הבולאי שהונפק להנצחתה.
"המוזה היא ליידי שאסור לסרב לה". המשוררת נילי דגן בראיון עם המשורר, יוסי גמזו. שאלות מעמיקות וגילוי פרטים מעניינים על מפגש שלו כמשורר צעיר, עם המשורר נתן אלתרמן בביתו בשדרות נורדאו בתל-אביב.
המדור "אמן אורח" מוקדש למשוררת והאמנית נורית זרחי שאחדות מעבודות הקולז' שלה מעטרות את עמודי הגיליון.
שיריה של המשוררת הפינית סירקה טורקה פורסמו בעיתונות אנגלית ואמריקאית והיא מרבה להופיע בפסטיבלים בינלאומיים לשירה. המשורר והמתרגם רמי סערי נותן לנו טעימה מכישרונה.
במדור 'חדש על המדף' מובאת סקירה של ברכה רוזנפלד על ספר השירה "לוּ היה לי צ'לו" פרי עטה של המשוררת ליאורה בן־יצחק.
גיליון 2
גיליון 2 של כתב-העת "המסדרון", במה לאמנים ויוצרים, שחלקם טרם זכו לחשיפה. אוהבי השירה ימצאו כאן יבול נכבד ממיטב השירה העכשווית, פרי עטם של ישראל פנקס, שולמית אפפל, מירון איזקסון, רמי סערי, אמירה הס, דניאל באומגרטן, דיטי רונן ואחרים.
ריאיון הפתיחה מוקדש לאמן הישראלי הבינלאומי בני אפרת, המציג בימים אלה תערוכת-יחיד בגלריה קונטמפוררי בתל-אביב. מוקד התערוכה הוא המיצב "היונה, קיץ 2062". אחת מיצירותיו, PRICE TAG מעטרת את שער הגיליון.
ראיון אישי עם העיתונאי, הסופר מאיר עוזיאל לרגל ספרו "איש הישר בעיניו".
המדור "אמן אורח" מוקדש לאמנית הציירת הישראלית הבינלאומית רינת יצחק החיה מזה שנים בספרד, בסיס האם ממנו היא מגיחה לתערוכות ומיזמים שונים באירופה, אחדות מעבודותיה מעטרות את עמודי הגיליון.
שיריה של המשוררת הפולניה קריסטינה לנקובסקה מתפרסמים בכתבי-עת נחשבים במערב. והיא עצמה מרבה להופיע בפסטיבלים בינלאומיים לשירה. לפני כשנתיים אף ביקרה בישראל, במסגרת הידוק קשרי התרבות בין שתי המדינות. המשוררת והמתרגמת ברכה רוזנפלד נותנת לנו טעימה מכישרונה.
במדור "חדש על המדף" תמצאו סקירה על הספר "קינת הטל". ספרה החדש של המשוררת טל איפרגן ושירים אחדים מתוכו.
גיליון 1
כתב-העת המסדרון, במה לאמנים וליוצרים, חלקם כאלה שלא זכו עד היום לחשיפה. עבור קהל שוחרי התרבות והאמנות בישראל, מהווה המסדרון מבוא לעולם עשיר של שירה ופרוזה, תרבות ואמנות. לדברי העורך, יאיר בן-חיים, כל גיליון יכיל קולאז' תרבותי מגוון.
גיליון הבכורה הוקדש ברובו הגדול למקבץ מייצג של השירה העברית העכשווית. נכללות בו יצירות נבחרות של לא פחות מ-35 משוררים.
בשער הגיליון: "מכתב ללאה גולדברג", שיר קצר ואיור של המשורר הנחשב רוני סומק. אורח ראיון הפתיחה הוא הפרופסור הלל ברזל, היסטוריון וחוקר ספרות בעל שם. הראיון איתו נערך לרגל צאת ספרו האחרון ליריקה - שירת ארץ-ישראל.
את עמודי המסדרון מעטרות אחדות מיצירותיו של האמן הרב-תחומי יותם שפרוני. לדברי בן-חיים, גם בגיליונות הבאים יאיירו יצירות של אמנים את עמודי כתב-העת.
השירה כמוה כציור. האומנם? מאמר פרי עטה של ד"ר נורית צדרבוים. מעלה שאלה מעניינת ומציע תשובות מעניינות לא פחות.
השיר התליין (The Hangman), קלאסיקה אמריקנית של המשורר האניגמטי מוריס אוגדן, זכה למספר תרגומים לעברית מאז נכתב, לפני למעלה מ-60 שנה.
בגיליון זה מתפרסם תרגומה של שרית שץ, משוררת, עורכת ויוזמת 'החוג לשוחרי שירה'.
עוד בגיליון: סקירת ספר השירה החדש, הערך הקיים מיילל בחשכה, פרי עטו של המשורר יחזקאל נפשי. לצד הסקירה מתפרסמים שלושה שירים מתוך הספר.